fbpx

Možná máš rád taky jako já sladké. Před pár týdny, co jsem jel fotit do zoo Praha čerstvě narozená slůňata – zde vlog.

Říkal jsem si, kde si co koupím?

Pečivo na každém rohu, pizza u okýnka, vietnamci a supermarket. Občas si klidně dám pizzu u okýnka, ale preferuji spíše bez lepku a cukru.
Nemám problémy s lepkem, ale je ho všude nějak moc a lépe se mi tráví, když nejím pečivo. Alespoň doma tvoříme věci z bezlepkových muk, nebo celozrné či žitné, která má menší obsah lepku. A místo cukru používáme med či datle.

Jaký je výběr v těchto obchodech?

Když pominu všechny potraviny, kde je cukr, lepek, tak zbyde pár míst. Bio regály, kde jsou raw tyčinky (rád je někdy podpořím). Bezlepkové regály, no to by se jeden divil. Cukr, cukr a většina je základ kukuřičná mouka, proti které nic nemám, ale je to ta nejlevnější varianta muk. Cenově to je pěkně mastné a o kvalitní výživě se nedá mluvit. Takže zbývá na poli sladkém si koupit nějakou směs ořechů a sušeného ovoce, nebo samotné ovoce. Na to nemám vždy chuť 🙂

Tak pojďme se podívat, co můžeme dělat doma.

TROUBOVÁNÍ

Čokoládové sušenky

Zleva – pohanková mouka, slunečnicová a čiroková.

Za mě opravdu povedené ty slunečnicové. Na druhém místě pohankové a třetí čirokové, respektive ty bych už příště nedělal.

Neporovnával jsem ceny, ale za sušenky bezlepkové plné cukru zaplatí člověk kolem 55kč – 100g a bez cukru jsem neobjevil.

  • 3/4 hrnku dotyčné mouky
  • 1/2 hrnku vypeckovaných datlí
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • podle potřeby trochu vody
  • kousky hořké čokolády jsou v tom výborné

Ingredience promícháme a vytvoříme kuličky, které dáme na pečící papír. Z nich jde poté krásně vytvořit tvary viz foto výše. Cca 15-20min. pečeme na 180°C.

MIXOVÁNÍ

KULIČKY, které zde vidíte, jsou tvořeny většinou ze slunečnice, coby levnému semínku je to super základ. Občas používám pražené arašídy, kdy se z nich dá udělat domácí arašídové máslo.

V kombinaci s datlemi, kokosovým olejem, případně strouhaným kokosem to jsou super kuličky. Kdo máte rádi kokos, tak tohle je jedna varianta. Nejoblíbenější se u mne staly makové a čokoládové kuličky. Ještě jsou dobré vanilkové. Oproti obchodu, kde najdete nejlevnější RAW tyčku za 20kč – 50g je toto mnohem levnější a víte, co tam dáváte.

Toto jsou za mne super varianty, které si rád vezmu někam ven, či dám doma. Když se tak podívám zpětně, bylo pro mne sci-fi být bez cukru. Teďka to je naprosto normální díky 21 dennímu ZAŽIJseJINAK se mi změnily chutě a naše kuchyně vypadá naprosto jinak. Co mi říkala jedna lektorka zkušenost s práce s člověkem na cukrovce, tak datle oproti cukru udělají mnohem menší výkyv cukru v krvi cca o 3/4 méně. Já po cukru chvilku cítím energii a pak můžu jít spát.

Tvoříte taky raději domácí věci, nebo jste „oběti“ toho, co prodávají venku? 🙂

Share Button

Více článků na stejné téma :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *